Geplaatst in Extreme Waarde, Prijs versus Waarde, Waarde Creatie

Waardecreatie, “Corporate Theory” en Synergie?

Zeer recent werd Linkedin geacquireerd door Microsoft.

Blijkbaar was dit voor Microsoft weerom een niet te misen koopje, trouwens net zoals de eerdere acquisitie van Nokia (hm …), of was het eerder gebaseerd op de aanwezigheid van zogenaamde “synergie” voordelen”?

Het maandblad Harvard Business Review (HBR) commentarieerde hierop in een artikel “Do M&A deals ever really create synergies?“.

De corporate theory is volgens HBR gebaseerd op drie mogelijkheden, ik citeer:

  1. Foresight about the evolution of technology, tastes, and demand, revealing assets with enhanced value in the theory’s foreseen future.
  2. Insight into what is unique and distinctive about the corporation’s existing assets, capabilities, and resources, providing a platform for evaluating external assets with which your firm may be uniquely complementary.
  3. Cross-sight about the complementarity of assets, revealing the value created when you combine your assets with those of the company you acquire and exploit them in the future industry circumstances you foresee.

Ik noteer vooral de conclusie van HBR, meer bepaald dat … “the acquiring company has to have unique assets that can combine with a unique asset of the company they’re buying to create value in a future that the acquirer sees but that others do not” …

Was dit hier het geval?

 

Auteur:

Specialized Business Valuation Expert looking out for local SMEs with a growth path

Geef een reactie