Geplaatst in Bedrijfswaardering

HR, Google en bedrijfswaarde

Wij leven nu in de ideeën economie (idea economy), waarin vooral individueel talent en de waarde van een team bepalend zijn voor een duurzame zakelijke groei en succes en waardoor ook de zakelijke bedrijfsrisico’s sterk verminderen, dus uiteindelijk de bedrijfswaarde doen toenemen.

Maar hoe stel je de waarde van een team vast?  Niet alleen maar om vast te stellen dat er slimme mensen in het bedrijf rondlopen en om rekenmodellen in te vullen, maar wel om on-site visits en interviews te ondernemen.

De bijbel voor zulke waarnemingen en vaststellingen werd door Warren Miller beschreven in zijn boek “Value Maps”. Een checklist voor zulke bezoeken en interviews kan je hiern (Tips On-site Visits) raadplegen.

Google (nu “Alphabet Inc.”) heeft de afgelopen twee jaar tijd besteed aan het bestuderen van meer dan 180 van zijn teams, om achter het geheim van hun succes te komen en heeft daarvoor 200+ medewerkers geïnterviewd in verband met hun houding ten opzichte van teamwork, met het oog op het ontdekken van de gemeenschappelijke kenmerken van een goed presterend team.

Het blijkt dat deze uitmuntende teams vijf gemeenschappelijke kenmerken hebben en deze zijn misschien een stuk minder skill-based dan je in eerste instantie zou denken.

Deze kenmerken creëren de volgende vijf dynamieken;

  1. Psychologische veiligheid: heeft het team voldoende de vrijheid om risico’s te nemen zonder angst om zich belachelijk te maken en te voelen?
  2. Betrouwbaarheid: worden de teamleden voldoende vertrouwd om taken uit te voeren op een hoog niveau?
  3. Structuur en helderheid: weet iedereen in het team precies wat er van hen verwacht wordt en wat de noodzaak is om dit te bereiken?
  4. Betekenis van het werk: besteed u voldoende zorg aan wat u vandaag doet?
  5. Impact van het werk: draagt het werk bij tot het bereiken van de gemeenschappelijke doelstellingen van de onderneming?

Auteur:

Specialized Business Valuation Expert looking out for local SMEs with a growth path

Geef een reactie