Geplaatst in Bedrijfswaardering, Overnamemarkt, Robo Valuer

Na de mechanische sensibilisering komt het echte bedrijfsrisico bovendrijven.

In het boek “Value Investing From Graham to Buffett and Beyond” wordt bedrijfsrisico omschreven als het feit dat wij een hekel hebben aan risico en haten om geld te verliezen.

Robotools (lees hier mijn blog artikel) dienen enkel om een bedrijfswaardering zuiver mechanisch weer te geven, dat begrijpt u intussen wel, nadien wordt de “clusterbom” onder deze zeer rudimentaire rekenoefening geactiveerd, onder de vorm van niet gedetecteerd bedrijfsrisico, met helaas en vaak veel economische slachtoffers tot gevolg.

Bedrijfsrisico komt in twee smaken voor, systematisch en specifiek, zoals vanilla en chocola.

Systeem risico (systematic risk), ook bekend als marktrisico, is het risico dat inherent is aan de totale markt dat niet kan worden opgelost door diversificatie, zoals recessies, oorlogen, de rente-evolutie, en anderen, die niet via een gediversifieerde portefeuille kunnen worden vermeden.

Aan de andere kant, is specifiek risico (unsystematic risk) het risico dat specifiek is voor een onderneming of de sector en dat kan worden opgelost door diversificatie.

Conclusie: doe zoals Stephen R. Covey het schrijft “Begin with the End in Mind“. Leren fietsen lijkt makkelijk, maar vertel mij hoe jij het hebt moeten aanleren, al doende zeker, dit geldt ook voor het beheersen van bedrijfsrisico. Geef mij maar chocola!

Auteur:

Specialized Business Valuation Expert looking out for local SMEs with a growth path

Geef een reactie