Geplaatst in Bedrijfswaardering, Extreme Waarde, Stamceltherapie, Waarde Creatie

Stamceltherapie en een metafoor met het bedrijfsleven

Het lichaam is te vergelijken met een machine. Een bedrijf is ook zo’n machine.

Het lichaam ondergaat een continu proces van renovatie en reparatie. Regeneratieve geneeskunde via stamceltherapie is daar nu een onderdeel van. De natuurlijke regeneratieve krachten van het menselijk lichaam zijn afkomstig uit het reservoir van stamcellen. Deze cellen kunnen zich differentiëren in elk ander celtype in het lichaam en ze kunnen zich ook verdelen en repliceren om het reservoir opgeslagen te houden.

Gedurende het hele leven diept het lichaam in zijn stamcellenbestand om het systeem (de machine) te repareren, te vervangen en te renoveren, en fit te houden vooraleer het regeneratieve reservoir is uitgeput. Het therapeutisch toedienen van zulke stamcellen om de natuurlijke regeneratieve tendensen van het lichaam aan te vullen blijkt mogelijk te zijn.

Hierbij komt mijn metafoor met het ontstaan en de werking van een bedrijf tot leven.

  1. Bij de start van een onderneming of project zijn de ideeën visionair en is er duidelijke missie: het stamcellenbestand is duidelijk aanwezig.
  2. De focus ligt op het aanwezige start-up weefsel: vergelijk dit met de placenta stamcelbronnen van hoogste kwaliteit die aanwezig zijn bij de geboorte in de baarmoeder.
  3. Na verloop van tijd moet de onderneming (producten & diensten) worden bijgestuurd: vergelijk dit met het aanmaken van stamcellen door genetisch herprogrammering van gedifferentieerde volwassen cellen, zoals huid- of bloedcellen.
  4. Indien de heroriëntering of de reorganisatie alsnog dreigt verkeerd af te lopen, dient de machine (het bedrijf) te worden heropgestart: vergelijk dit met het het toedienen van een nieuwe instructieset van stamcellen om de boel opnieuw op te starten.

Conclusie: welke instructieset gaat u toedienen? Een nieuw hart of een nieuw brein of teruggrijpen naar het start-up idee?

Episode 307/2017: contacteer mij op valueplan@icloud.com (0475/248.191) voor eventuele vragen of opmerkingen.

Auteur:

Specialized Business Valuation Expert looking out for local SMEs with a growth path

Geef een reactie